Artister

Kokken, låtskriveren og trubaduren.

Han gjer sæ nok aldri, han Geir. Om så alle vindretningan står på samtidig, så står han det av. Men om du trur det e enkelt å være han Geir, ja så kan du få lov å tenk om igjen.

Geir Laupstad er ofte portrettert, både i radio, på TV og aviser. Men det er et portrett han er spesielt glad i, i trappa opp til den vel-dekorerte stuen henger, blant de mange bilder og portretter, en blyanttegning av Geir iført hatt. Man behøver ikke være kunstkjenner for å se hvem som har tegnet det. Det er Pushwagner.

Det er lett å snakke med Geir og han forteller gjerne om sitt liv. Som så mange nordnorske ungdommer ble havet en stor del av livet tidlig. Her synger Geir om en fisker fra Stave, «Æ va feskar i en liten sjark» (Drivgarnfeske vest før Stave).
I tekstene kan vi bli med inn i Geir`s verden. I låta «Tribuner i stein» blir vi kjent med en mann som forteller sine indre tanker. «I livet som du nesten forlot» og «Har så løst å prøv kreftan imot dæ», kreftene er havet, men nå holder Geir seg unna havet etter å nesten ha druknet, selv om han elsker det, ser på det, lengter etter det, nyter det og synger om det. «I mi sjel e æ feskar, fra mett vindu ser æ båtan».

Tidligere næringssjef i Andøy, Bjørnar Sellevold har mye på hjerte om øya`s store artist.

«Geir er noe av det mest mangfoldige menneske jeg har møtt.

Når soldatene skal fungere må de ha god mat. Og Geir gav dem den beste og mest energirike kosten man kan tenke seg. Og har slik skaffet seg et enormt nettverk. Han var også på Jan Mayen en periode. Han har vært en kulturbærer  kommunen under mange tiår. Som ung popmusiker, der han frekventerte ungdomslaget Fram på Saura. Så for han til Skarstein (Vårbud het klubben der) og helt til Haugnes i ungdomslaget Fremad. Så slo han leir i Berivika (Solglimt, sammen med Paula Solbakken). Hun kom fra Finnmarka under krigen og var formann i ungdomsklubben Solglimt. Han Geir hadde/har et fantastisk engasjement for, og med de eldre. Han var veldig tilknyttet ei Esther Nyheim, som kom fra Førde som 80 åring. Geir tok seg veldig av henne, og Geir generelt har en spesiell egenskap til å ta seg av eldre folk og er oppriktig opptatt av alle rundt seg.

Også er det det reiselivspunktet hjemme hos Geirr. Der er lys i mørkna om vinteren og farge på sommeren. Dette er et kultursymbol som 1000vis av turister stopper og ser. Geir prater med alle som kommer, og serverer kaffe. Igjen ser vi «brysæom»holdninga som gir så mange så mye. Turister får kontakt med mennesker på en helt annen måte.

Som næringssjef gjennom så mange år, gjør personer som Geir at reiselivsopplevelsen blir god. Geir er en god mann. Han er unik. og ikke glem, han har en hyggelig kjerring.»

Geir gjør musikken til en del av alle rundt seg, og innvolverer stedsnavn, yrker og ikke minst navn. Og slik husker vi både musikken og mannen, dette gjelder for den gamle næringssjefen også.

«Ja, jeg kommer jo fra Haugnes, så det blir jo spesielt……og til og med faren min er nevnt med navn på plata».

Ved den digitale relanseringen av plata «Ækte Ainnværing» skrev Andøypatriot og ung lovende journalist Linn Cecilie Rønneberg et flott portrett. Som representant for øyas ambisiøse ungdom, har hun følgende beskjed til Geir:

«Hei. Takk for energien og engasjementet. Det smitter. Vi trenger det. Fortsett i samme løpet du har nå, jeg har en tanke om at det kan inspirere flere unge til å nå sine mål. De ser at man kan om man vil.
LinnCe.»

Hele plata er nå tilgjengelig der du streamer eller kjøper musikk. Du kan nå danse i stua igjen til «Andøya, Andøya e mi øy» og «Dubbidubbideia»(Æ å ho i Stormtrusa: